Circulair bouwen

De bouw- en vastgoedsector in Nederland is grootgebruiker wat betreft het verbruik van primaire grondstoffen. Daarnaast is de sector verantwoordelijk voor maar liefst 50 procent van de CO2-uitstoot en 45 procent van de afvalproductie. Jan Snel wil deze percentages drastisch omlaag brengen en heeft daarom de ambitie uitgesproken om binnen enkele jaren volledig circulair te produceren en te bouwen.

Wat is circulaire bouw?

Circulair bouwen betekent dat alle producten, materialen en grondstoffen telkens kunnen worden hergebruikt. Hierdoor blijft hun waarde zo veel mogelijk behouden. Dit noemen we de gesloten kringloop. Bij het gebruik van materialen wordt niet alleen naar herbestemming en hergebruik gekeken, maar ook naar de afkomst. Jan Snel wil namelijk inzichtelijk maken wat de milieu-impact (onder meer CO2-uitstoot en afvalverwerking) van een product is, van de wieg tot het graf.

Jan Snel in cijfers

350

Er werken 350 medewerkers bij Jan Snel

140

Jan Snel heeft in 2018 €140 miljoen euro omzet behaald

10

Jan Snel biedt 10 verschillende type huisvesting aan

2018

Jan Snel heeft in 2018 225.800 m2 huisvesting gecreëerd.

Wat zijn de voordelen van circulair bouwen?

Duurzaamheid staat hoog op de politieke agenda. Zo streeft het kabinet naar een volledig circulaire economie in 2050. Jan Snel wil echter nu al toewerken naar een zero waste-afvalbeleid door alle materialen op een hoogwaardige manier opnieuw in te zetten en zo in de nabije toekomst 100 procent circulair te produceren.

Dit streven draagt bij aan een duurzame toekomst voor zowel de economie als het milieu. Daarnaast behouden de materialen hun waarde omdat ze in de toekomst opnieuw kunnen worden ingezet, wat financieel aantrekkelijk is. Bovendien pakken deze circulaire plannen voordelig uit voor de gebruiker van een ruimte. Omdat er in de toekomst eerder een beroep gedaan zal worden op ecologische materialen zoals steenwol en houtvezelisolatie zal het comfort immers toenemen.


    Selecteer een keuze

    Ja, ik neem deel aan de 18-holes wedstrijd en het dinerJa, ik neem deel aan de clinic en het dinerJa, ik neem deel aan de golfdag, maar ik neem niet deel aan het dinerNee, ik ben helaas verhinderd




    Hoe ziet circulariteit in de bouw eruit?

    Bij het ontwerp van modulaire bouw wordt al rekening gehouden met de herbruikbaarheid van producten. Jan Snel produceert units (de standaardmaat is 3 bij 6 meter) die op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Productiemedewerkers kunnen de wanden verplaatsen om een ruimte groter of kleiner te maken. De demontabele units zijn ook eenvoudig af te breken en op een andere locatie op te bouwen. Die eigenschappen zorgen ervoor dat modulair bouwen ook wel flexibel bouwen wordt genoemd.

    Deze flexibiliteit maakt het mogelijk dat modulaire bouw altijd aan de vraag van de maatschappij kan voldoen. Studentenwoningen worden eenvoudig omgezet in seniorenwoningen en een kantoorpand in Amsterdam kan binnen no-time worden omgeturnd tot een school in Rotterdam. De demontabele constructies en materialen blijven inzetbaar waardoor er weinig tot geen restafval overblijft wanneer een pand om uiteenlopende redenen niet meer voldoet.

    Hoe wordt de afkomst van circulaire materialen bepaald?

    Jan Snel wil niet alleen de units hergebruiken, maar heeft ook de ambitie om in de toekomst volledig via een gesloten kringloop te bouwen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt Jan Snel aan een revolutionair platform met de naam EcoChain. Via dit platform kan men bij bedrijven alle fases van het productieproces toetsen op onder meer CO2-uitstoot en afvalverwerking. Hiermee hoopt Jan Snel bedrijven te stimuleren om binnen hun gehele productieketen circulariteit na te streven.

    Een andere belangrijke stap die Jan Snel wil zetten is een circulair design waarbij panden zo worden ontworpen dat alle materialen worden hergebruikt in nieuwe gebouwen. Dit is de ambitie voor de komende jaren.

    Hebben jullie de oplossing voor mijn vraag?

    Jan Snel heeft inmiddels 60 jaar bouwervaring. In die tijd hebben we voor elke uitdaging een oplossing gevonden.

    Neem een kijkje in de sectie recent afgeronde projecten. Als u wilt weten wat Jan Snel voor uw bedrijf kan betekenen, kunt u ook bellen of onderstaand formulier invullen. We nemen direct contact met u op.

    Het is daarnaast ook mogelijk om een fabrieksbezoek in te plannen of een brochure te downloaden.

     

     

    Circulair bouwen

    Daan Kosterman - Projectleider Circulariteit

    Heeft u een vraag of opmerking? Neem met ons contact op!

    Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Bel ons dan of vul het contactformulier in. We nemen direct contact met u op.

      Ik ga akkoord met het privacystatement