Jan Snel bouwt aan vaccin-hotspot in Merelbeke

Jan Snel bouwt aan vaccin-hotspot in Merelbeke

7 april 2021 |

Modulair bouwer Jan Snel is begonnen met de bouw van een nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor Ziphius Vaccines, een Belgisch biotechbedrijf dat vaccins ontwikkelt. Binnen zes weken tijd wordt de nieuwe locatie opgeleverd in Merelbeke, bestaande uit twee lagen. Los van het exterieur en de stoffering van het modulaire gebouw, verzorgt Jan Snel de elektra, riolering en invulling van de omgeving.

In het belang van de mensheid

De COVID-19-pandemie heeft de noodzaak voor betrouwbare en beschermende vaccins sterk doen toenemen. Daarom kiest Ziphius Vaccines, gevestigd in Oostkamp, voor een tweede locatie in Merelbeke in samenwerking met de Universiteit Gent. Vanuit deze locatie zullen zij COVID-19-vaccins verder ontwikkelen, evenals vaccins tegen nieuwe virussen en mogelijke mutaties van COVID-19.

Om de nieuwe kantoor- en laboratoriumruimte te realiseren, maakt het biotechbedrijf gebruik van de uitzondering op de omgevingsvergunningsplicht. Deze is door de federale overheid in het leven geroepen vanwege een algemeen belang voor de mensheid. Hierdoor wordt het mogelijk om in een korter tijdsbestek een nieuwe onderzoekslocatie op te richten. Met behulp van de geïndustrialiseerde bouwmethode van Jan Snel, waarbij de modulaire units vooraf in de fabriek worden geproduceerd, wordt het project binnen zes weken opgeleverd.

Voldoen aan alle vereisten van vandaag
Nadat alle onderdelen in de fabriek worden geproduceerd en geassembleerd, vindt op de bouwlocatie de eindmontage plaats. Daarbij is er gekozen voor een aantal specifieke elementen om te voldoen aan de vereisten van wetenschappelijke onderzoekslaboratoria. Patrick Waumans, Ged. Bestuurder bij Jan Snel België, licht toe: “De vloeren op de begane grond bestaan bijvoorbeeld uit beton. Dat ziet er esthetisch goed uit, maar het heeft ook een functionele kant. Het laboratorium moet namelijk bestand zijn tegen trillingen en bijtende vloeistoffen die op de vloer terechtkomen. Ook de levensduur van beton speelt daar een grote rol in.”

Het moderne gebouw krijgt een strak exterieur met antracietkleuren en een duidelijk looppad richting de ingang. Waar de begane grond als laboratoriumruimte dient, bevindt zich op de eerste verdieping een kantoorlaag. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe locatie zich kan blijven aanpassen aan de nieuwste technieken, zijn er een aantal andere wijzigingen doorgevoerd. Waumans: “De laboratoriumvloer is verhoogd zodat nieuwe bekabeling gemakkelijk doorgetrokken kan worden. Hetzelfde geldt ook voor het systeemplafond; mochten er nieuwe toevoegingen nodig zijn, dan worden deze gemakkelijk en netjes verwerkt in de ruimte.”

Periode van slechts anderhalve maand
Voor het grondwerk tot en met de oplevering is een periode van zes weken uitgetrokken. Daarmee wordt de nieuwe laboratorium- en kantoorruimte medio eind april opgeleverd. Een strakke planning maar zeker haalbaar, zo onderstreept Waumans. “Dit project is van levensbelang. Ziphius Vaccines zet een noodzakelijke stap om de strijd aan te gaan met virussen in hun nieuwe vaccin-hotspot. Met onze manier van bouwen, weet ik zeker dat we binnen de gestelde tijd de locatie weten te realiseren. Het is dan ook een eer om een bijdrage te leveren aan de inspanningen van Ziphius Vaccines.”

Apr. Tom Almey, Chief Operating Officer bij Ziphius Vaccines: “We zijn blij in Jan Snel een partner te hebben gevonden die niet alleen snel weet te acteren, maar ook de daad bij het woord voegt. Ze zorgen ervoor dat we binnen de kortste keren een extra onderzoekslocatie hebben in de strijd tegen COVID-19 en andere virussen. We kijken daarom uit naar de oplevering van onze nieuwe, moderne locatie in Merelbeke.”