Keramus

portfolio

Keramus

Achtergrond

Op het voormalige terrein van glashandel Spliet en De Waal op het Rotsoord in Utrecht moest een flink aantal permanente studentwoningen worden gecreëerd. De locatie van dit nieuwbouwproject is daarvoor ideaal, gezien de nabijheid van het centrum en het treinstation Vaartsche Rijn om de hoek.

Uitdaging

Het gebouw moest 232 studenten herbergen, en de units moesten worden voorzien van meubilair, zodat ze gemeubileerd konden worden verhuurd. Doordat de units permanent worden bewoond moest het gebouw aan strengere eisen voldoen, zoals het Bouwbesluit en een laag energieverbruik. De deadline was augustus 2018, net op tijd voor de start van het studiejaar.

Oplossing

Dankzij de geprefabriceerde woonunits kon er met hoge snelheid worden gewerkt aan dit project. Op sommige dagen werden 16 woningen per dag geplaatst, zo lukte het om het geheel binnen tien maanden op te leveren, ondanks de permanente status. De studentenwoningen bestaan uit prefab modulaire units met een buitenmaat van 3,2 x 7,7 m en een netto vloeroppervlakte van 21 m2. De units zijn opgebouwd uit een stalen kooiconstructie met een betonvloer en houtskeletbouw wanden en plafond. Elke woning heeft een keukenblok en een eigen sanitaire unit met douche, wc en wastafel. Om een gevarieerd gevelbeeld te krijgen zijn de vensters op vier verschillende posities geplaatst.

Voordeel

Dankzij de luchtspouwen tussen de units hebben ze goede geluidsisolatie en minder contactgeluid. De prefab units zijn demontabel gestapeld en kunnen hergebruikt worden – hoewel dat voorlopig niet aan de orde is. Dankzij de expertise van Jan Snel ging de bouw twee keer zo snel als bij vergelijkbare traditionele projecten van zulke hoge kwaliteit.

 • Duur

  10 maanden

 • Grootte

  900 m2

 • Type

  Gestapelde bouw, Studentenhuisvesting

 • Opdrachtgever

  ST Vastgoed

 • Gebruiker

  232 studenten, 5 creatieve bedrijven

 • Bruto vloeroppervlakte

  9.200 m2

portfolio

Neem contact met ons op

  Ik ga akkoord met het privacystatement